Kedi sağlığının korunmasında en önemli faktör, doğru beslenme ve hijyenik ortamdan geçtiğini tekrardan hatırlatmak istiyorum. Kediniz için tercih edeceğiniz kumlar yalnızca bir tuvalet ihtiyacı değil, küçük dostunuzun sağlığı açısından da büyük önem arz ediyor. Yeni bir kedi mi sahiplendiniz? Peki ya doğru bir tuvalet eğitimi sonrasında ona uygun kedi kumu çeşidine karar verdiğinizden emin misiniz? Öyleyse bu yazım tam da size göre. Uzunca bir süredir kedi sahibi olarak siz değerli kedi sahiplerine kullanmanız gereken bazı kedi kumu çeşitleri hakkında detaylı bilgi vereceğim. Bu yazımda küçük dostlarımızın sağlığını tehlikeye atmadan en doğru kedi kumu seçimini nasıl yapmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olacağınızdan eminim. Birbirinden farklı özelliklere sahip kedi kumu çeşitlerini sıraladım. Listede belirttiğim kedi kumu fiyat seçenekleri son derece hesaplı ve güvenilir markalardan oluşuyor. Doğal kedi kumları ve doğal olmayan kedi kumları hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yazımızdan ulaşabilirsiniz. Kedi sahiplerinin kedi kumu, kedi kumu fiyatı ve kedi kumu kabı konusunda aklında ki tüm soru işaretlerini giderecek 8 farklı kedi kumu çeşidi!
1. Doğal Kedi Kumu
Doğal kedi kumları, Sepiolit, Diatomit ve Bentonit olmak üzere üç madenden elde edilir. Bunların arasında bentonit kedi kumları kullanım kolaylığı ve temizliği açısından en fazla tercih edilen kum türüdür.
2. Bentonit Kedi Kumu
Bentonit kedi kumları, diğer madenlere oranla doğa da daha az bulunduğundan dolayı diğerlerinden pahalı bir madendir. Kalsiyum bentonit ve sodyum bentonit iki farklı kimya da olabilir. Bu madene uygulanan ısı işlemi sayesinde kalitesi daha da arttırılarak kedi kumu olarak karışımıza çıkmıştır. Tamamen doğal yöntemlerle elde edilen bentonit kedi kumu, yüksek emiş gücü sayesinde hem kedinizin sağlığını güvence altına almaktadır.
3. Organik Kedi Kumu
Doğal elementlerden oluşan bentonit kumlar; svı emiciliği, hijyenik olması sayesinde bugün ülkemizde de sıklıkla tercih edilir. Bu kum türünde dikkat edilmesi gereken tek şey sıvı birikiminden kaynaklanan topaklanmalardır ve bu topaklanmaların, dışkının her gün veya iki günde bir temizlenip atılmasıdır. 5 kg’lık bir kum yaklaşık 10-15 gün yetecektir.
4. Diatomit Kedi Kumu
Diatomit kedi kumları, diğer kumlardan daha ince yapıdadır. Emiş gücü yüksektir ve herhangi bir topaklanma yapmazlar. Ancak bu kum türünün kötü yanı tozlu bir yapıya sahip olmasıdır. Emiş gücü yüksek olmasına rağmen bazen sıvıyı içine çekmez ve alta sızma yapar, sizlerde bunu fark edip temizlemezseniz bir süre sonra koku yapmaya başlar. İyi temizlenmesi durumunda 5 kg’lık bir kum yaklaşık 5-10 gün yetecektir. Piyasada satışa sunulan en kaliteli diatomit kedi kumu markaları arasında; Ever Clean, Pisi Pisi, Pro Line ve Tweet Cat yer almaktadır.
5. Sepiyolit Kedi Kumu
Sepiyolit kedi kumları, bu maden aslında herkesin yaygın olarak bildiği bir madendir. Bazı bölgelerde lüle taşı olarak bilinir. Emiş gücü zayıftır, sızdırma yapar ve bu sızdırma kokulara neden olur. Çok fazla tercih edilen bir kum türü değildir.
6. Çam Pelet Kumu
Çam kedi kumları, tamamen çam talaşından meydana gelen doğal bir kedi kumu türüdür. Sıvı ve kokuyu hapsetme gücüne sahip çam kedi kumları, kedinizde meydana gelebilecek idrar yolu enfeksiyon riskini en aza indirgemektedir. Pet shop mağazalarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu ürün, bazı sürüngen ve kemirgenler içinde tercih edilmektedir. Kediniz için en kaliteli çam kedi kumu çeşitlerine Cats Bets ve Pisi Pisi markalarından sahip olabilirsiniz.
7. Doğal Olmayan Kedi Kumu
Doğal olmayan kedi kumları, genellikle Uzak doğu ülkelerinden ithal edilir. Bu kumlar doğal kumlara oranla daha ucuzdur. Ancak çok verim alarak kullanabileceğiniz ürünler değildir. Sıvıyı belli bir miktara kadar emerler. Hijyen açısından tavsiye edilmemektedir.
8. Slica Kedi Kumu
Slica olarak da bilinen kristal kedi kumları, günümüzde kullanımı önerilmeyen kum çeşitleri arasında yer almaktadır. Hemen her pet shop mağazalarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu kum çeşiti, içerdiği tozlar nedeniyle bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kimyasal bileşimler sonucunda elde edilen kristal kum, silikozis hastalığına sebep olabilmektedir.
Önerilen İçerik: En Kaliteli Kedi Kumu Markaları
Bentonit kedi kumları diğerlerine göre daha iyi bence ben hep bentonit kedi kumu alıyorum
En iyi toplaklaşan kedi kumları ve özellikle sabun kokulu almaya özen gösteriyorum. Kokuyu en iyi onlar hapsediyor. Herkese öneririm.
Farklı ve detaylı bir yazı olmuş
Kedi kumu çok önemli fakat taşıması çok zor oluyor 🙂
Bu kadar kedi kumu olduğunu bilmiyordum